Podotherapie en lage rugklachten

Podotherapie en behandeling lage rugklachten - Effectieve behandeling tegen rugklachten

Rugklachten zijn erg vervelend en kan invloed hebben op uw dagelijkse leven. Vaak wordt er gedacht dat rugklachten alleen maar te maken hebben met problemen in de rug zelf, maar wist u dat ook uw voeten hier een grote rol in kunnen spelen? Podotherapie kan een goede oplossing zijn bij rugklachten.

Onderzoek en behandeling lage rugklachten

Bij de podotherapeut wordt er eerst een lichamelijk onderzoek uitgevoerd om vast te stellen waar de lage rugpijn vandaan komt. Hierin wordt gekeken naar de stand van de voeten, bekken, rug en alle daar tussen gelegen gewrichten. Hierna wordt er een biomechanische analyse gemaakt tijdens het bewegen en lopen om te bepalen of er een disfunctie in de biomechanica aanwezig is wat rugpijn kan geven. In combinatie met een aantal neurologische-, spier- en bewegingstesten wordt er bepaald wat de mogelijke oorzaak zal zijn van uw rugpijn.

Een voetstandsafwijking speelt een grote rol bij de ontwikkelen van rugklachten. Daarom is het raadzaam dat u tijdig een afspraak maakt bij een (sport)podotherapeut als u last heeft van (lage) rugpijn.

Naast podotherapie en steunzolen behandelen we bij Foot First ook met andere technieken zoals; acupunctuur, oefentherapie, manueeltherapie, dry needling en cupping.

Mogelijke oorzaken van (lage)rugpijn:

 • Verkeerd tillen of belasten
 • Te lang zitten, lang autorijden
 • Portemonnee in achterzak bij het zitten
 • Overbelasting tijdens sport
 • Asymmetrisch trainen tijdens het sporten
 • Eenzijdige bewegingen tijdens werk, sport dagelijkse activiteiten
 • Baby of kind altijd aan dezelfde zijde vasthouden
 • Beenlengteverschil of een aangeboren afwijking
 • Ongunstige of een verkeerde stand van de voeten
 • Blokkade voet- enkel-, knie-, heupgewricht
 • Verkorte of verzwakte rug-, bil- en heupspieren, piriformis-syndroom
 • Verzwakte core-stabiliteit/rompstabiliteit
 • Hernia


Lage rugpijn is een veel voorkomend probleem die mensen kunnen ervaren. Vaak ervaren mensen pijn tijdens belasting. Bijvoorbeeld bij lang staan, lopen, werken en sporten, maar ook tijdens rust bij lang zitten of liggen.

Hernia of artrose wervels

Bij problemen van de wervels zijn meestal de wervels L4, L5 en/of S1 aangedaan. Hier kan een hernia of artrose ontstaan. Bij de aanwezigheid van een hernia ervaren patiënten meestal een schietterige, uitstralende pijn over de bil, heup en hamstrings naar het been. Deze uitstralende pijn kunt u voelen tot aan de vierde en de vijfde teen. Diagnose hernia of artrose wordt gesteld door een orthopedische arts in het ziekenhuis.

Verkorting rug-, bil-, en heupspieren

Uitstralende pijn naar het been hoeft niet altijd te duiden dat er een hernia aanwezig is. In meerdere gevallen zien we dat deze uitstraling komt wegens een verkorting van de bil en heupspieren. Verkorting van de spieren over de bil en heup (meestal m. piriformis) geeft een druk op de n. ischiadicus (sciatic zenuw) waardoor deze klem komt te zitten tussen de bil en heupspieren en de heup bot. Dit wordt ook wel een piriformis-syndroom genoemd en geeft lage rugpijn met uitstraling naar de benen. Bij een piriformis-syndroom is de pijn vaker aanwezig bij lang staan, liggen, bij het opstarten en slenteren. Beweging en oefeningen geeft meestal verlichting van deze pijnklachten. Ook is het mogelijk dat de bil, heup en rugspieren te veel worden belast door een ongunstige stand van de voeten of verkeerde schoenen. Bij Foot First Podotherapie Eindhoven kunnen wij helpen met al uw soorten rugproblemen. Na het achterhalen van de oorzaak van uw klacht zullen we adviseren welke behandeling het beste is voor uw rug-klacht.
De Behandelmethodes die bij ons wordt toegepast bestaat uit orthopedische zolen, oefentherapie, acupunctuur, dry needling en manueeltherapie.

Beenlengteverschil en rugpijn

Een beenlengteverschil kunnen splitsen in twee soorten:

 • functioneel verschil in beenlengte
 • structureel verschil in beenlengte


Een functioneel beenlengte verschil ontstaat door het naar binnen zakken van de voet of knie. Door het naar binnen kantelen van de voet of knie komt de heup lager te staan en ontstaat hierdoor een verschil in beenlengte. 

Een structureel beenlengteverschil kan een aangeboren afwijking zijn, ontstaan door een trauma of kan komen door groeiproblemen.

Bij een beenlengteverschil kan er een zeurende/stekende pijn ontstaan in de rug, lage rug, nek, heupen, knieën en voeten. Klachten zijn meestal aanwezig bij belasting. Langdurig lopen, staan, werken of sporten geeft meestal verergering van pijn. Ook kan er scheefgroei of scheefstand van de wervels ontstaan waardoor er een scoliose ontstaat. Na het achterhalen van de oorzaak van uw beenlengteverschil kan uw podotherapeut zo nodig deze verschil corrigeren met voor uw speciaal op maat gemaakte steunzolen. 

Voetstand en blokkade van gewrichten

Een ongunstige of een afwijkende voetstand kan evenals zorgen voor lage rugpijn. Door het binnen of naar buiten vallen van de voeten is het mogelijk dat de stand van de bekken veranderd en dat de spieren rond om de bekken en lage rug verkeerd worden belast. Dit geeft meestal pijn bij lang staan of lopen. Ook kan het zijn dat er voetgewrichten geblokkeerd zijn waardoor er een verstoring ontstaat tijdens het lopen en in uw biomechanica. Vaak zien we dat een andere spier of gewricht deze blokkade moet compenseren met als gevolg pijn in de enkels, knieën of rug. Bij Foot First Podotherapie Eindhoven zullen we kijken naar de beste oplossing voor uw klacht.

Waarom Foot First Podotherapie Eindhoven

Behandelmogelijkheden bij lage rugklachten bij Foot First Podotherapie Eindhoven & Acupunctuur:


Bij Foot First Podotherapie Eindhoven werken we multidisciplinair nauw samen met andere zorgprofessionals. Indien nodig zullen wij u verder adviseren om zo snel mogelijk uw klacht te verhelpen.

Conclusie

Lage rugklachten kunnen een grote impact hebben op de kwaliteit van leven. Bij Foot First Podotherapie Eindhoven kijken we naar de oorzaak van u rugpijn en behandelen deze zo effectief mogelijk. Podotherapie kan rugklachten oplossen die voortkomen uit het niet goed functioneren van de voeten. Door middel van opmaat gemaakte orthopedische steunzolen kan de stand van de voeten en rug verbeterd worden waardoor de compressie op de rug verminderd. Daarnaast kan een podotherapeut ook advies geven over oefeningen en schoeisel. Naast podotherapie zijn er bij Foot First ook andere behandelmogelijkheden. Het is raadzaam om bij lage rugklachten altijd een specialist te raadplegen en de juiste behandeling te krijgen.