Manuele Therapie

Bij Foot First Podotherapie geven we speciaal aandacht aan manuele therapie voor de voeten. Manipulaties en mobilisaties in combinatie met op maat gemaakte orthopedische zolen.
Lees hieronder hoe wij u kunnen helpen. 

Waarom manuele therapie

We zien steeds meer mensen in de praktijk met lichamelijke pijnklachten wegens een te hoge lichamelijke spanning en spierspanning. Vaak gaat dit gepaard met verkorte spieren en verminderde bewegelijkheid van de gewrichten (blokkades van de gewrichten). Bij Foot First Podotherapie is dit op te lossen met behulp van manuele therapie.  

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een behandelingstechniek die bestaat uit mobilisaties en manipulaties van gewrichten. Deze mobilisatie en manipulatietechnieken worden vooral toegepast om de geblokkeerde gewrichten te deblokkeren en/of te mobiliseren. Dit heeft een voordelig effect op het functioneren van onze bewegingsapparaat en verbetering van de biomechanica. Vaak wordt deze behandeling gecombineerd met bijvoorbeeld zooltherapie, oefentherapie en/of stretchoefeningen, acupunctuur, dry needling en cupping therapie.

Speciale aandacht voor manuele therapie aan de voeten bij Foot First Podotherapie

Bij Foot First Podotherapie geven we speciale aandacht voor manuele therapie aan de voeten. Onze onderste extremiteiten zijn een van de belangrijkste ledematen die bepalend zijn om te bewegen. De voet is een zeer complexe lichamelijke structuur van het menselijke lichaam en bestaat uit 26 botten, 33 gewrichten en 19 spieren en pezen. Het is belangrijk dat deze structuren goed op elkaar zijn afgestemd en juist met elkaar samenwerken. Als dat niet zo is, hebben we het over een disfunctie van de biomechanica en kan er orthopedische klachten in de voet, enkel, knie, heup of rug ontstaan. Ons bewegingsapparaat bestaat uit een keten van gewrichten, spieren, pezen en ook andere lichaamsstructuren die invloed hebben op elkaar. Dit betekent bijvoorbeeld dat als uw grote teengewricht niet goed beweegt, dat u zelfs pijn kan hebben aan uw knieën of lage rug. Bij Foot First Podotherapie gaan we vanaf het puntje van uw tenen tot en met uw rug alle gewrichten na om te kijken of er blokkades zitten die wij kunnen oplossen. Dit noemen we een reset van uw bewegingsapparaat zodat alle lichamelijke structuren weer goed op elkaar zijn afgestemd en op een juiste wijze kunnen bewegen.
Met de door ons op maat gemaakte orthopedische zolen op basis van een 3D laser scan, kunnen wij uw biomechanica verder verbeteren en ervoor zorgen dat de losgemaakte gewrichten zo lang mogelijk gezond en op hun plek blijven. De door ons gemaakte orthopedische steunzolen worden afgestemd op onze manuele therapie behandeling om zo een zo goed mogelijk resultaat te krijgen en de balans te vinden tussen de therapie behandeling en het hulpmiddel.

Wanneer wordt manuele therapie toegepast?

Na de anamnese en lichamelijk onderzoek bespreekt de therapeut van Foot First Podotherapie Eindhoven alle behandel mogelijkheden om uw lichamelijke klacht zo snel mogelijk te verhelpen. Vaak is het toepassen van manuele therapie hier een onderdeel van. Als uw therapeut tijdens het lichamelijk onderzoek problemen ondervindt met betrekking tot de disfunctie van het bewegingsapparaat, dan zal er aan u voorgesteld worden om dit te behandelen met manuele therapie en er zal uitgelegd worden hoe wij het gaan behandelen met deze behandelmethode. Uiteraard wordt alles met u besproken voordat er een behandeling start en heeft u de gelegenheid om uw vragen te stellen aan uw therapeut.

Hoe wordt manuele therapie toegepast?

Vaak wordt er een snelle beweging uitgeoefend op uw gewricht waarbij u een ‘knak’ geluid hoort. Dit ‘knak’ geluid is helemaal normaal en veilig. Deze techniek van manuele therapie noemen we de manipulatietechniek. Het voordeel van de manipulatietechniek is dat de gewrichten direct los zitten en het bewegingsapparaat vrijwel snel beter gaat functioneren. Ook zal u merken dat uw spier en peesstructuur beter gaat functioneren en dat de spanning op uw spieren en pezen minder wordt na een manuele therapie behandeling met manipulaties.

Met de mobilisatietechniek binnen manuele therapie proberen wij met langdurige bewegingen het uiterste punt van uw gewrichtsbewegingsuitslag te bereiken. Het idee is dat we met deze techniek het gewricht die wij behandelen bewegelijker maken wat zal zorgen dat ons bewegingsapparaat beter gaat functioneren. Buiten onze gewrichten zal ook bij de mobilisatietechniek de spier en peesstructuur beter functioneren en de spanning op de spieren en pezen minder worden. De mobilisatietechniek is zeer veilig en is een iets zachtere behandelmethode dan de manipulatietechniek. Vaak krijgt u ook mobilisatie-oefeningen mee van uw therapeut om zelf mee aan de slag te gaan voor een beter en sneller resultaat.

Waar kunnen wij u mee helpen?

Wij zijn aangesloten bij