Platvoet: Alles over platvoeten
Ontdek alles over platvoeten en hoe podotherapie kan helpen
Platvoeten (of pes planus), ook wel doorgezakte voeten genoemd in de volksmond, is een veelvoorkomend voetprobleem dat mensen van alle leeftijden kan treffen. Hoewel sommige mensen platvoeten hebben vanaf hun kindertijd, kunnen anderen ze later in het leven ontwikkelen. In deze blog gaan we dieper in op platvoeten, inclusief de verschillende soorten, mogelijke oorzaken, symptomen en hoe podotherapie kan helpen om de pijn te verlichten en de kwaliteit van leven te verbeteren.
Wat zijn platvoeten?
Platvoeten (pes planus) worden gekenmerkt door het ontbreken van een normale voetboog. Een normale voetboog heeft een hoogte van ongeveer 1,3 cm. Bij een platvoet ontbreekt deze boog. In plaats van een lichte boog aan de binnenkant van de voet, rust de voetzool gedeeltelijk of geheel plat op de grond. Dit kan aan één of beide voeten voorkomen.
Soorten platvoeten:
We kennen twee verschillende platvoeten. Soepele platvoeten en stijve platvoeten.
Soepele platvoet wordt ook wel flexibele platvoet of niet-structurele platvoet genoemd. Bij soepele platvoeten verdwijnt of zakt de voetboog wanneer er gewicht op de voet wordt geplaatst, zoals bij staan of lopen. Echter, wanneer de persoon de tenen omhoog beweegt of niet op zijn voeten staat, kan de voetboog weer verschijnen of herstellen naar een meer normale positie. Een soepele platvoet kan veroorzaakt worden door soepele of zwakke banden, pezen en spieren. Hierdoor kan de voet zijn boog niet in stand houden wegens de belasting van het lichaamsgewicht. Vaak speelt ook een genetische factor mee bij het ontwikkelen van een soepele platvoet. Soepele platvoeten kunnen pijn in de voeten, enkels, knieën, heup of rug veroorzaken. Ook kan er vermoeidheid en ongemak ontstaan na belasting en langdurige (sport) activiteiten. Behandelopties voor soepele platvoeten kunnen bestaan uit orthopedische of podotherapeutische zooltherapie, schoenadvies, oefeningen, manueel therapie. Ook is het raadzaam om de gangpatroon te analyseren met een drukmeetapparaat om de looppatroon te verbeteren.
Stijve platvoet wordt ook wel rigide platvoet of structurele platvoet genoemd. Bij een stijve platvoet is de voetboog constant afwezig, ongeacht er gewicht op de voet wordt geplaatst of niet. Stijve platvoeten kunnen het gevolg zijn van structurele problemen in de voet, zoals aangeboren afwijkingen, verwondingen of degeneratieve veranderingen in de voetgewrichten. Deze vorm van platvoeten is doorgaans minder flexibel dan soepele platvoeten en kan leiden tot meer ernstige symptomen en ongemak. Symptomen van stijve platvoeten kunnen pijn, vermoeidheid, zwelling en problemen met evenwicht en stabiliteit omvatten. Het kan ook leiden tot problemen met de houding, pijn en ongemak in de enkels, knieën, heupen en onderrug. Behandelingsopties voor stijve platvoeten variëren afhankelijk van de ernst en de oorzaak van het probleem. Deze kunnen onder meer het dragen van aangepaste orthopedische steunzolen, specifieke oefeningen voor voetversterking, schoenadvies, orthopedische schoenen en in sommige gevallen, chirurgische ingrepen omvatten. Behandeling van platvoeten vereist doorgaans een evaluatie door een (Sport)Podotherapeut of Orthopedisch Specialist om de juiste aanpak te bepalen.
Platvoeten bij kinderen:
Kinderen worden geboren met platvoeten. Dit hoort bij de natuurlijke ontwikkeling van de kindervoet. Platte voeten zorgen voor meer stabiliteit bij de eerste stapjes. Ongeveer rond de zesde kinderjaar trekt de voetboog langzaam recht. Deze ontwikkeling van de voetboog kan en zal ongeveer tot de twaalfde levensjaar duren.
In meeste gevallen zijn platvoeten bij kleine kinderen een normaal onderdeel van de ontwikkeling. U moet echter een zorgprofessional raadplegen als uw kind:
- Pijn ervaart die aanhoudt, vooral na fysieke activiteit.
- Moeite heeft met lopen of rennen.
- Abnormale veranderingen in de voetstructuur vertoont.
- Platvoeten zich ontwikkelen op latere leeftijd, na de vijfde of zesde levensjaar.
Het is belangrijk om de voeten van uw kind regelmatig te laten controleren door een podotherapeut om eventuele problemen tijdig op te sporen en te behandelen.
Overige oorzaken van platvoeten:
Obesitas en overgewicht bij platvoeten:
Gewicht speelt een belangrijke rol bij platvoeten, vooral omdat de voeten de constante druk van het lichaamsgewicht moeten dragen. Obesitas of overgewicht legt een extra drukbelasting op de voeten, maar ook op de enkels en de knieën. Overgewicht vergroot de druk op de voetboog en kan leiden een verergeringen van platvoeten. Ook kan er meer pijn en ongemak ontstaan aan de enkels en knieën door deze overbelasting. Gewicht en platvoeten kunnen elkaar wederzijds beïnvloeden. Het beheersen van je gewicht kan de impact van platvoeten verminderen, terwijl het zorgen voor de gezondheid van je voeten kan helpen bij het behouden van een actieve levensstijl, ongeacht je gewicht.
Zwangerschap en platvoeten:
Tijdens de zwangerschap ondergaat het lichaam van een vrouw aanzienlijke veranderingen onder invloed van hormonen, gewichtstoename en veranderingen in de lichaamshouding.
Relaxine is een hormoon dat tijdens de zwangerschap wordt geproduceerd, met als belangrijkste functie het ontspannen van de ligamenten en spieren in het lichaam. Dit hormoon zorgt ervoor dat de gewrichten en weefsels meer flexibel worden om de uitdrijving van de baby tijdens de bevalling te vergemakkelijken. Relaxine kan ook de voetstructuur beïnvloeden, vooral de gewrichtsbanden en ligamenten in de voeten. Dit kan leiden tot het ontstaan van platvoeten, maar ook pijn in de knieën, bekken of onderrug. Ook kan een bestaande platvoet (of doorgezakte voet) meer gaan doorzakken. Gewichtstoename en houdingsveranderingen tijdens de zwangerschap spelen bij het ontstaan van platvoeten en houdingsklachten evenals een grote rol.
Als u tijdens de zwangerschap last heeft van ongemak of veranderingen in de voeten hebben we hier alvast een aantal tips:
- Comfortabele Schoenen: Draag schoenen met voldoende ondersteuning en een goede pasvorm om ongemak te minimaliseren.
- Steunzolen: Overweeg het gebruik van steunzolen om de voetboog te ondersteunen en pijn te verlichten.
- Lichaamsbeweging: Voer voetversterkende oefeningen uit om de spieren rond de voeten en enkels te versterken.
- Gewichtsbeheer: Probeer een gezond gewicht te behouden om extra druk op de voeten te minimaliseren.
- Raadpleeg een Specialist: Als je ernstige voetproblemen ervaart tijdens de zwangerschap, raadpleeg dan een podotherapeut of zorgverlener voor professioneel advies.
Gevolgen van platvoeten:
Als er geen goede voetboog aanwezig is heeft dit verschillende gevolgen voor de lichaam en biomechanica. De voet kan dan niet goed afwikkelen waardoor er compensaties ontstaat in diverse pezen, spieren en gewrichten. Hierdoor ontwikkelt u een ongunstige houding en overbelastingen. Dit kan lijden tot voet-, enkel-, knie-, heup- en rugklachten.
Behandeling platvoeten:
Na een uitgebreid voetonderzoek en een lichamelijk onderzoek wordt er gekeken waar de pijnklachten zitten en in hoeverre de voeten doorzakken. Indien nodig wordt er een gang en drukmeetanalyse uitgevoerd om de drukverdeling onder de voet en de functie van de voetgewrichten te analyseren. Een behandeling bestaat meestal uit een orthopedische steunzool, schoenadvies, oefeningen en loopadviezen. Bij Foot First Podotherapie Eindhoven zijn wij gespecialiseerd in het opsporen van houdingsklachten, voet-, enkel-, knie-, heup- en rugklachten en het behandelen hiervan. We maken gebruik van de nieuwste technieken zoals een 3D laser scan, CAD-CAM technologie en een zeer geavanceerde drukmeet en loopanalyse apparatuur.
Waarom Foot First Podotherapie Eindhoven
Behandelmogelijkheden bij Foot First Podotherapie Eindhoven:
- (Sport)Podotherapie
- Kinderpodotherapie
- Orthopedische zolen, 3D steunzolen
- Oefentherapie
- Manueel therapie
- Acupunctuur, Dry needling, Cupping therapie
Bij Foot First Podotherapie Eindhoven werken we multidisciplinair nauw samen met andere zorgprofessionals. Indien nodig zullen wij u verder doorverwijzen onder begeleiding, om zo snel en optimaal mogelijk uw klachten te verhelpen.