Hielpijn: de oorzaken en oplossingen

Foot First Podotherapie is gespecialiseerd in het behandelen van hielpijn bij kinderen, sporters, jongeren en ouderen. Onze therapie geeft binnen enkele weken een positief effect. 

Wat is hielpijn?

Hielpijn is een veelvoorkomend probleem bij mensen van alle leeftijden.
Het is een stekende pijn in de hiel en kan een gevolg zijn van verschillende factoren. Hielpijn kan zeer hinderlijk zijn en beperken in de dagelijkse activiteiten. Hielpijn zien we vaak binnen de praktijk bij kinderen, bij sporters en bij zowel jongeren als bij oudere mensen. Vaak hebben deze klachten verschillende oorzaken. Bij kinderen is het vaak een groeigerelateerde probleem. Bij sporters en ouderen zou er een hielspoor aanwezig kunnen zijn of een overbelasting of ontsteking van de peesplaat onder de voet (fasciitis plantaris) wat de klachten geeft.
Veel hardlopers en voetballers hebben overigens last van een overbelaste peesplaat waardoor ze belemmerd worden tijdens hun sportactiviteit.

Oorzaken van hielpijn

Er zijn verschillende oorzaken van hielpijn, waaronder:

  • Fasciitis Plantaris: Dit is een van de meest voorkomende oorzaken van hielpijn. Het is een ontsteking van de peesplaat onder de voet (plantarispees), die zich uitstrekt van de hiel tot de tenen. Deze ontsteking kan leiden tot pijn in de hiel en de onderkant van de voet.
 
  • Hielspoor: Hielspoor is een benig uitsteeksel onder de hiel. Vaak komt deze botuitsteeksel tot stand door bijvoorbeeld overmatige trekkrachten van de plantarispees die zich aanhecht aan het hielbeen. Hielspoor geeft meestal een stekende pijn onder de hiel.  
 
  • Artrose: Artrose is een slijtage van de gewrichten die pijn en stijfheid veroorzaakt. Artrose aan het onderste spronggewricht kan leiden tot pijn in de hiel.
 
  • Achillespeesontsteking: Achillespeesontsteking kan ontstaan door overbelasting van deze pees die zich bevindt aan de achterzijde van uw been. De achillespees hecht zich aan het hielbeen en de kuitspieren. Dit kan leiden tot pijn aan de achterzijde van uw hiel.

Praktische oplossingen voor hielpijn

Podotherapie: Met een podotherapeutisch onderzoek kunnen we achterhalen welke vorm van hielpijn bij u aanwezig is. Podotherapeut Alper van Foot First geeft u hierbij gerichte advies, therapie en specifieke oefeningen om hielpijn te verminderen. 

Orthopedische hulpmiddelen: Orthopedische hulpmiddelen zoals steunzolen helpen bij het verminderen van de overbelasting op uw hiel.
Een juiste voetstand zal de drukverdeling rond om uw hiel verbeteren. 

Rust: Rust is essentieel bij het genezen van hielpijn. Het is belangrijk om de overbelastende activiteiten tijdelijk te vermijden en te zorgen voor voldoende rust om het weefsel rond om uw hiel te laten herstellen. 

 

Wij zijn aangesloten bij