Alles wat je moet weten over voorvoetklachten

Pijn in de voorvoet en podotherapie - Wat is het en wat zijn de mogelijke oorzaken?

Pijn in de voorvoet kan een vervelend probleem zijn dat
optreedt bij activiteiten zoals wandelen, hardlopen of staan. Het kan ook invloed hebben op uw dagelijkse activiteiten en u beperken in uw
bewegingsvrijheid zoals bij sporten. In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken van pijn in de voorvoet en wat u kunt doen om deze pijn te verminderen.

Oorzaken van pijn in de voorvoet:

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van pijn in de voorvoet, waaronder:

 • Morton’s Neuroma: Dit is een beknelling van de zenuw tussen de middenvoetsbeentjes. Vaak treedt deze beknelling op tussen de 3de en de 4de middenvoetsbeenderen. Het kan een stekende pijn en een brandend gevoel in de voorvoet veroorzaken met uitstraling naar de tenen. Mortonse Neuralgie kan veroorzaakt worden door overbelasting, verkeerde schoeisel, smalle schoeisel, standsafwijking voeten, verkeerde belasting voeten.
 • Metatarsalgie: Dit is een veelvoorkomend probleem van pijn in de voorvoet en treedt op wanneer de bal van de voet pijnlijk en gevoelig wordt. Dit kan worden veroorzaakt door overmatig belasting, onjuist schoeisel, verkeerde belasting van de voeten, overgewicht.
 • Verminderde fat pad voorvoet: Ook wel vetkussentjes syndroom genoemd. Bij deze voetprobleem is het vetkussen onder de voorvoet sterk verminderd of verdwenen. Dit kan een gevoel geven net of dat u op botjes loopt. 
 • Hallux valgus: Een hallux valgus is een scheefstand van de grote teen. Dit is een aandoening waarbij de grote teen de andere tenen naar binnen duwt. Het kan pijn en druk in de voorvoet veroorzaken en kan worden veroorzaakt door genetische aanleg, verkeerde schoeisel en/of ongunstige voetstand met een verkeerde belasting.
 • Sesamoiditis: Dit is een ontsteking van de sesambeentjes in de voorvoet en kan pijn en zwelling veroorzaken.
 • Artrose of Artritis: Artrose is slijtage van gewrichten. Artritis is slijtage en ontsteking van gewrichten. Dit kan pijn en stijfheid in de voorvoet veroorzaken.
 • Marsfractuur: Een marsfractuur is een gebroken middenvoetsbotje. Vaak ontstaat deze breuk door overbelasting. Dit kan een scherpe pijn veroorzaken in de voorvoet. Vaak treedt de pijn van een marsfractuur op tijdens of na een langdurige belasting.
 • Likdoorn en eelt: Een likdoorn is een naar binnen geroeide eeltplek wat ontstaat door druk en wrijving.
 • Hamertenen: Dit is een standsafwijking van de tenen, waarbij de tenen in een gebogen positie staan. Het kan druk en pijn veroorzaken in de voorvoet.

Wat kunt u doen om pijn in de voorvoet te verminderen?

Er zijn verschillende manieren om pijn in de voorvoet te verminderen, afhankelijk van de oorzaak. Hieronder staan enkele mogelijke behandelingen:

 • Rust: Als de pijn in de voorvoet wordt veroorzaakt door overbelasting, is het belangrijk dat u voldoende rust neemt om het aangedane weefsel te laten herstellen. Rust zal helpen om de pijn, overbelasting en ontstekingen te verminderen.
 • Podotherapie: Een podotherapeut kan de oorzaak van uw voorvoetpijn achterhalen en een passend behandelplan opstellen voor u. Een behandeling kan bestaan uit een op maat gemaakte orthopedische zool oftewel podotherapeutische steunzool, rek-, strek- en versterkingsoefeningen van de voetspieren en pezen, schoenadvies.
 • Schoenadvies: Onjuiste schoeisel kan bijdragen aan pijn in de voorvoet. Door schoenen te dragen met een goede ondersteuning, demping en een juiste pasvorm kunt u de druk en compressie op de voorvoet verminderen. Na onderzoek kan uw podotherapeut u adviseren hierin. 
 • Chirurgie: In sommige gevallen kan chirurgie nodig zijn om de oorzaak van de pijn in de voorvoet te behandelen.

Voetstand en blokkade van gewrichten

Een ongunstige of een afwijkende voetstand kan evenals zorgen voor pijn in de voorvoet. Als de voeten te veel naar binnen staan of vallen is het mogelijk dat de druk op de voorvoet toeneemt. Dit geeft meestal pijn bij belasting. Ook kan het zijn dat er voetgewrichten geblokkeerd zijn waardoor er een verstoring ontstaat tijdens het lopen, staan en in uw biomechanica. Vaak zien we dan dat de afwikkeling van de voet niet juist verloopt wegens geblokkeerde voetgewrichten. Bij Foot First Podotherapie Eindhoven zullen we kijken naar de beste oplossing voor uw klacht.

Waarom Foot First Podotherapie Eindhoven

Behandelmogelijkheden voorvoetklachten bij Foot First Podotherapie Eindhoven:

Bij Foot First Podotherapie Eindhoven werken we multidisciplinair nauw samen met andere zorgprofessionals. Indien nodig zullen wij u verder adviseren om zo snel mogelijk uw klacht te verhelpen.

Conclusie

Pijn in de voorvoet kan een vervelend probleem zijn dat invloed kan hebben op uw dagelijkse leven. Het is belangrijk om de oorzaak van de pijn te achterhalen en te zoeken naar de juiste behandelingsopties. Uw podotherapeut ‘Foot First Podotherapie’ kan u helpen om uw pijnklachten te verhelpen. Met onze ruime ervaring in het behandelen van voorvoetproblemen staan we klaar op onze podotherapiepraktijk in Eindhoven op de Stratumsedijk om u te helpen.